Ceramiczna brytfanna z pokrywą glazurowaną
Ceramiczna brytfanna z pokrywą glazurowaną
- doskonała przewodność cieplna
- dwie jednakowe części – można wykorzystać z osobna
- ekonomiczne przygotowanie dań
Ceramiczna brytfanna z pokrywą, glazurowaną jest idealna do pieczenia różnych rodzai mięsa lub ryb, do zapiekania jarzyn, ziemniaków, pasty itp. Przygotowane jedzenie ma specyficzny smak, jest bardzo soczyste. Obie części można stosować z osobna. Ceramika bardzo dobrze przewodzi ciepło, a dzięki temu zapewnia ekonomiczne gotowanie, zapiekanie i pieczenie "dojdou" - źródło należy wyłączyć z wyprzedzeniem. Naczynia ceramiczne mają długą żywotność a przy odpowiednim stosowaniu wytrzymują kilka lat. Należy jednak dotrzymywać pewne zasady manipulacji z naczyniem. Produkt ma bardzo wysokie naprężenie, z tego powodu nie znosi nagłych zmian temperatury. Pomiędzy brytfanną i dnem piekarnika musi być zapewniona cyrkulacja powietrza, więc zawsze trzeba brytfannę umieścić na siatce. Należy dać zimną brytfannę do zimnego piekarnika i dopiero potem piekarnik włączyć. Przygotowywany pokarm należy podlewać gorącą wodą lub rosołem. Gorącą brytfannę po wyciągnięciu z piekarnika nigdy nie należy pokładać na metal, kamień, płytki – zawsze tylko na drewniane podłoże.
Materiał: glazurowana ceramika
Wymiary: objętość 7 l, wewnętrzna dolna część 33 x 21 x 6 cm, wewnętrzna górna część 33 x 21 x 7 cm, zewnętrzna 41 x 25 x 16 cm