Domowa cukiernia

 

Jeżeli pragniesz zrobić swojej rodzinie niespodziankę, przygotuj szybko słodkie co nieco. Wszystko czego potrzebujesz to większa ilość szklanek. Spokojnie sięgnij po lampki do wina. Nie ma znaczenia, że na stole będą stały różne typy kieliszków.

Przygotuj odpowiednią ilość lampek potrzebnych do przygotowywania deseru zgodnie z przepisem. Owoce w pucharze powinny być świeże dlatego przygotuj je bezpośrednio przed podaniem na stół. Również desery lodowe nie mogą być wcześniej przygotowane. Inaczej niż musy czekoladowe i kremy z galaretką, które powinny być przygotowane wcześniej i pozostawione do schłodzenia. Przygotowując wcześniej większą ilość deserów z pewnością docenisz to, kiedy później po prostu sięgniesz do lodówki po gotowy deser. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś nowego, przygotowaliśmy prostą sztuczkę – warstwowy deser po przekątnej.

 

MUS KOKOSOWY Z TRUSKAWKAMI

Kokosowy mus

  • 4 płatki żelatyny
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki cukru
  • 100 ml śmietany kremówki
  • szczypta mielonego cynamonu

Truskawkowy mix

  • 250 g świeżych truskawek
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 3 płatki żelatyny

1. Do garnuszka wlej mleko kokosowe, dodaj cukier i cynamon, całość ogrzewaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru.

2. W międzyczasie płatki żelatyny namocz w zimnej wodzie. Do odstawionego gorącego mleka (nie może się gotować) dodaj odciśniętą żelatynę, zamieszaj i zostaw do ostygnięcia, zacznij ubijać śmietanę. W momencie, kiedy śmietana jest prawie ubita ostrożnie dodaj ją do mleka. Mus wlej do lampek położonych pod skosem i pozostaw w lodówce do schłodzenia, najlepiej do następnego dnia.

3. W momencie, kiedy mus jest stężały, możesz lampkę postawić. Truskawki zmiksuj z cukrem, dodaj żelatynę i wlej do lampek. Uzupełnij kokosowym musem i ponownie pozostaw do wystygnięcia.


JOGURT S MÜSLI

Do gęstego, greckiego jogurtu dodaj miód, przełóż go do lampki i zasyp warstwą ulubionego müsli. Przed podaniem deser można ozdobić malinami lub jeżynami posypanymi cukrem oraz listkami mięty.


MUS CZEKOLADOWY

  • 100 ml śmietany do gotowania
  • 120 g 70% czekolady
  • 3 płatki żelatyny
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 40 ml whisky
  • garść mini biszkoptów

1. Smietanę pomału ogrzewaj wraz z połamaną na cząstki czekoladą.

2. W międzyczasie płatki żelatyny namocz w zimnej wodzie. Dobrze rozpuszczoną czekoladę odstaw z ognia i dodaj do niej lekko odciśniętą żelatynę. Wlej alkohol i trzepaczką ubijaj na gładką masę.

3. Masę zostaw do przestudzenia. W tym czasie ubij śmietankę. Gdy już będzie prawie gęsta, dodawaj ją stopniowo do masy ciągle ubijając. Do lampek włóż parę biszkoptów, zalej musem czekoladowym, udekoruj według własnej fantazji i włóż do lodówki.


 

Lampka z musem kokosowym do momentu przestudzenia dla lepszego efektu powinna być pochylona. Musisz wymyślić podpórkę, która lampkę utrzyma w takiej pozycji.

 

Po przestudzeniu musu, lampkę postaw i dodaj zmiksowane truskawki z dodatkiem żelatyny. Mus truskawkowy uzupełnij białym musem kokosowym.

 

Trzy pucharki ze smakołykami zawierają - od lewej strony - grecki jogurt z müsli, jeżynami i z miętą, truskawki z musem kokosowym i mus czekoladowy z whisky. Smacznego.

Newsletter
Nowości i akcje
na Twój e-mail

Szczegóły odnośnie przetwarzania danych osobowych znajda Państwo tutaj.

Gwarancja bezpiecznych zakupów
Jesteśmy certyfikowanym sklepem i przestrzegamy zasady bezpiecznych zakupów.
24 865
punktów
odbioru
oraz wiele korzyści
wygodnego zakupu