Truskawkowe ciasto bez mąki
Upiecz z nami bezglutenowe ciasto udekorowane pierwszymi truskawkami. Dzięki użyciu dżemu cisto będzie słodkie. Całość schowasz pod błyszczącą galaretką.
Pierwsze wiosenne owoce zmuszają nas do odświeżenia przepisu na owocowe ciasto. Jednak truskawki przylatujące do nas z ciepłych krajów jeszcze nie są na tyle dojrzałe, aby je bezpośrednio spożywać. Truskawki są jednak duże i doskonale nadają się do ciast i torcików. Brakuje im soku, który w tej chwili nie ma znaczenia (przynajmniej nie wsiąka w ciasto jak w lecie), słodyczy doda trochę dżemu domowej roboty. Całość schowaj pod czerwoną, wyglądającą zawsze apetycznie galaretkę. Serwować możesz po ostygnięciu, w szklanej formie do pieczenia w której się ciasto piekło.
Przygotowanie: 30 minut * Uzyskasz: ciasto o średnicy 27 cm
Spód ciasta bezglutenowy (ciasto według Anji Donnermeyerové)
- 3 średniej wielkości jajka
- 100 g cukru
- 100 ml oleju
- 3 torebki jakościowo dobrego budyniu waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
- 3 pełne łyżki dżemu truskawkowego lub z czerwonej porzeczki
- trochę czereśniowej brandy
- 200 g śmietany, 30%
- 1 waniliowy cukier
- 350 g świeżych truskawek
- czerwona galaretka
1. Kuchenkę zagrzej na 180 °C. Do miski włóż jajka, cukier i zmiksuj na gęstą pianę. W małych dawkach dadawaj olej krótko ubijając. Wsyp cukier waniliowyy i proszek do pieczenia.
2. Ciasto przełóż do szklanej formy, wcześniej wysmarowanej masłem i wysypanej mąką (możesz użyć papieru do pieczenia). Włóż do piekarnika na środkowy poziom na 30-35 minut.
3. Schłodzone ciasto posmaruj dżemem zmieszanym z brandy. Ubij śmietanę na sztywną, ale nie nazbyt gęstą konsystencję (można dodać usztywniacz do bitej śmietany, ja nie używam), dodaj cukier waniliowy krótko ubijając. Przełóż na schłodzony spód i wyrównaj powierzchnię.
4. Umyte i osuszone truskawki pokrój na równe, grubsze plasterki i układaj dookoła tortu zaczynając od środka. Przygotuj galaretkę według przepisu na opakowaniu i po ostudzeniu zalej nią truskawki. Jeśli galaretka nie jest całkowicie stężała, użyj łyżki.
Ciasto przed podaniem schładzamy przynajmniej przez 2 godziny, najlepiej podać drugiego dnia. Podajemy pokrojone i ozdobione świeżymi truskawkami.
Bita śmietana, dżem domowej roboty z kropelką alkoholu i pachnące truskawki są dobrymi dodatkami do zwykłego ciasta biszkoptowego, który można upiec bez użycia mąki (patrz przepis).