Wiosenne smoothie

 

Każdy z nas na pewno poczuł wiosenne osłabienie. Dobrym sposoben na pokonanie zmęczenia mogą być owocowe i warzywne smoothie. Są prawdziwą bombą witaminową, która pomoże Ci postawić się na nogi.

Przygotowując smoothie należy kierować się pewnymi zasadami, które warto znać. Istnieje parę podstawowych wskazówek, które pomogą zrobić krok do przodu. W ten sposób uzyskasz pewność, że rezultatem będzie pyszny napój (patrz koniec artykułu).

Spożywanie koktajli wyraźnie wzmacnia układ odpornościowy, dodaje energii ciału, wybór odpowiednich składników zasadowych skutecznie eliminuje zakwaszenie organizmu. Istnieje wiele powodów, aby rano włożyć do miksera parę składników i wypić szklankę orzeźwiającego smoothie. Wystarczy nam na to około 15 minut. Zastanówmy się więc, czy wraz z przyjściem wiosny, detoksykacją, utratą wagi i rozsądną zmianą diety warto zaopatrzyć się w sokowirówkę, nowy mikser lub oryginalny blender do smoothie!

 

AWOKADOWE SMOOTHIE Z ZAMRAŻALKI

Przygotowanie: 10 minut * Uzyskasz: 2 porcje

  • 1/2 dojrzałego awokada
  • 12 średnio dużych truskawek, mrożonych lub świeżych
  • 100 ml wody, w przypadku truskawek świeżych użyć wodę zimną
  • 1 miękki banan
  • 1 lyżka miodu, jeśli mamy owoce słodkie, miód nie jest konieczny

Lekko rozmrożone truskawki przkrój na połówki i wraz z kawałkami banana i pokrojonym awokado włóż do miksera. Dodaj wodę i doskonale zmiksuj aż do uzyskania gęstego puree.

Awokado posiada miano super żywności. Ma wysoką wartość kaloryczną, ponieważ zawiera około 20% tłuszczu w postaci zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera też różne witaminy, minerały, a zwłaszcza silne przeciwutleniacze. Awokado zdecydowanie nie powinno zabraknąć w Twojej diecie. Jeśli Tobie lub twojemu dziecku awokado nie smakuje, to w postaci koktajlu na pewno spożyjesz je bez problemu.

 

Chłodne smoothie ma śliczny truskawkowy kolor (na pierwszym zdjęciu w lewym rogu), jest dosyć gęste, smakiem przypomina owocowe puree dla dzieci, w którym dominują truskawki.


ANANASOWE SMOOTHIE

Przygotowanie: 20 minut (łącznie z krojeniem ananasu) * Uzyskasz: 2 porcje

  • 185 ml kokosowego mleka
  • 130 g świeżego ananasu, ewentualnie z kompotu z niższą zawartością cukru
  • 1/2 dojrzałego banana
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 1 łyżka syrop z agawy lub miodu

Do blendera włóż lekko rozmiksowane kokosowe mleko, dodaj ananas pokrojony na małe cząstki oraz resztę składników. Rozmiksuj do uzyskania kremowego puree.

Ananas posiada wysoki poziom witaminy C i z grupy B, zawiera również szereg pierwiastków śladowych, między innymi enzym Bromelaina. Jest to naturalny enzym, który ułatwia trawienie białek, dzięki czemu zapobiega ich zaleganiu w jelitach. Jego wysoce przeciwzapalne działanie może łagodzić ból, obrzęki i sprzyjać gojeniu się ran. Bromelina pomaga również zapobiegać chorobom serca, zmniejszając ryzyko zakrzepicy.

Syrop z agawy (sok z kaktusa) ma niski indeks glikemiczny i po poradzie z lekarzemo jest odpowiedni dla diabetyków. Ma działanie przeciwzapalne i pomaga czyścić krew.

 

Smoothie ma żółtawy kolor, jest kremowy, łagodny i pyszny. Najbardziej charakterystycznym smakiem jest ananas.


ZIELONE SMOOTHIE Z KIWI I SAŁATĄ

Przygotowanie: 10 minut * Uzyskasz: 2 porcje

  • 150 ml kokosowego lub migdałowego mleka
  • 1 duża soczysta gruszka
  • 1 dojrzałe kiwi
  • 2 pełne garście umytej zielonej sałaty, liści szpinaku, liści mniszka lekarskiego
  • 2 łyżeczki chia nasionek

Wszystkie składniki rozmiksuj z mlekiem kokosowym i nasionami chia, zostawiając ich trochę do posypania. Koktajl można spożyć natychmiast, nie trzeba czekać do momentu napęcznienia nasion.

Kiwi jest dostępne przez cały rok. Na pewno skorzystaj z tej oferty. Posiada najwyższą koncentrację vitaminy C. Ten silny przeciwutleniacz wraz z magnezem wzmacnia naczynia krwionośne i żyły, wzmacnia układ odpornościowy, poprawia wzrok i stymuluje metabolizm. Zawiera także minerały - potas, wapń, fosfor i witaminy z grupy B, które wspomagają wygląd skóry.

 

Smoothie ma świeży zielony kolor, który z dodatkiem szpinaku będzie jeszcze wyraźniejszy. Jest pyszny, słodki dzięki gruszce, w smaku przeważa kokosowe mleko. Kupując mieszankę sałatek zawierających pięknie fioletowe liście (rubinowy burak) i rozmiksujesz je, uzyskasz piekny kolor koktajlu. Sałata ma wyraźniejszy smak.


Jeszcze parę ważnych zasad:

  • Smoothie nie jest napojem, jest to danie; zastąpisz nim przekąskę lub śniadanie, ale nie zapomnij o piciu w ciągu dnia.
  • Smoothie nas szybko nasyci, cukier z owoców doda energię ale następnie spada poziom cukru we krwi i poczujemy głód. Więc jeśli chcesz schudnąć, przygotuj koktajl warzywny, w którym ryzyko jest mniejsze. Idealne jest spożywanie soków warzywnych.
  • Smoothie zawiera 3 składniki.

Do rozcieńczenia - używaj czystej wody, wyciśniętych soków (nie soków kupowanych), mleka sojowego, migdałowego lub kokosowego.

Podstawowe owoce – dla kremowej tekstury, która jest nośnikiem smaku. Użyj banan, brzoskwinię, mango, gruszkę, jablko, awokado itp. Nie używaj owoców bogatych w soki, takich jak arbuz, pomarańcza, winogrono itp. Użyj ich jako płynu, patrz wyżej.

Żywność uzupełniająca - zamykają przepis i wzmacniają smak podstawowych owoców. Tutaj mogą być wykorzystane więcej niż 2 rodzaje owoców np. truskawki i banan przy użyciu podstawowej tekstury awokada.

 


 

Polecamy

Newsletter
Nowości i akcje
na Twój e-mail

Szczegóły odnośnie przetwarzania danych osobowych znajda Państwo tutaj.

Gwarancja bezpiecznych zakupów
Jesteśmy certyfikowanym sklepem i przestrzegamy zasady bezpiecznych zakupów.
24 865
punktów
odbioru
oraz wiele korzyści
wygodnego zakupu