Patelnia żeliwna do przygotowania jaj sadzonych
Patelnia żeliwna do przygotowania jaj sadzonych
- zdejmowana rękojeść
- jakościowy materiał
Patelnia żeliwna z emaliowaną powierzchnią przeznaczona jest do przygotowania sadzonych jaj, placuszków ziemniaczanych, racuszków itd. A to z użyciem minimalnej ilości tłuszczu. Powierzchnia emaliowana – nazywana też "czeskim żeliwem". Nadaje się do wszystkich rodzajów kuchenek włącznie z indukcyjną. Zdejmowana rękojeść jest praktycznym rozwiązaniem przy przechowywaniu. Naczynie nadaje się do zmywarki, ale trzeba go po umyciu dobrze wysuszyć i przechowywać w suchym miejscu.
Naczynie to produkuje się już wiele lat w Czeskich Budziejowicach. Charakterystyczny znak to niebieska emalia i matowa czarna powierzchnia. Nie jest to prawdziwe żeliwo, jednak blacha o grubości 2 mm, która ma bardzo podobne właściwości. Naczynie nazywane jest więc „czeskim żeliwem“ pod tą nazwą jest znane i wyszukiwane przez klientów.
W odróżnieniu od prawdziwego żeliwa naczynie jest lżejsze, mniej masywne i tańsze. Wiele gospodyń domowych wybiera je właśnie dzięki łatwiejszej manipulacji. Nadaje się do wszystkich rodzajów kuchenek i do piekarnika. Świetnie przewodzi ciepło, co można docenić przede wszystkim przy pieczeniu mięsa w piekarniku.
Naczynia emaliowane Belis mają długą żywotność i są bezpieczne dla zdrowia. Design nie zmienił się prawie w ogóle w ciągu ostatnich lat, jednak dzięki swej funkcjonalności naczynia te są chętnie kupowane też przez młodszą generację.
Materiał: 2mm blacha z emaliowaną powierzchnią
Wymiary: śr. 24,5 x wys. 5 cm, śr. sadzonego jaja - 8 cm