Baranek drożdżowy na blasze

 

Częstym elementem wielkanocnej uczty jest słodki baranek. Nawet jeśli posiadasz specjalną formę, w tym roku wykonaj wraz z dziećmi słodkiego baranka według własnego pomysłu.

Wypieki drożdżowe należą do tradycyjnych ciast wielkanocnych. Najczęściej przybierają formę chałki, babki, bułeczek posypanych migdałami, często są to judasze, czyli małe, różnie skręcone i przeplatane pieczywo, które pocierano miodem. Kiedyś judasze spożywano podczas śniadania na Wielki Czwartek. Ciasta wielkanocne są mniej słodkie i ozdobne niż na Boże Narodzenie, można im nadać różne kształty takie jak chałki, małe ptaszki, zajączki, to wszystko możesz stworzyć razem ze swoimi dziećmi. Ciasto zachowuje się jak fajna ciastolina, dzięki czemu idealnie nadaje się do zabawy.

Baranek pieczony w formie często zastępował pieczeń jagnięcą, która nie zawsze mogła być na stole wielkanocnym. W galerii pod artykułem znajdziesz kształty form, które nadają się do pieczenia z ciasta drożdżowego, biszkoptowego i twarogowego. Możesz jednak spróbować swoich sił i wymodelować baranka własnymi rękami. To najłatwiejszy sposób na upieczenie baranka na blasze. Nie umiem zbytnio modelować, ale bułeczki robić umiem, wybrałam więc najłatwiejszy sposób - formując baranka z małych i dużych bułeczek, które (jeśli nie pieczesz z dziećmi) możesz nadziewać ulubionym nadzieniem z twarogu, maku lub orzechów. Upieczony baranek ledwo się zmieścił na duży talerz do pizzy, bez problemu można go było ułamywać bez krojenia. Do upieczonego baranka przygotuj sobie kakao lub ciepłą herbatę, a jeśli przydałby Ci się nowy kubek, zerknij na naszą ofertę.

 

Przygotowanie: 20 minut + 45 min rośnięcie ciasta i modelowanie
Otrzymasz: 2 baranki na 2 blachy
 

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 torebka suszonych drożdży, lub 30 g świeżych
  • 90 g cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki mielonej kurkumy
  • 2 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej
  • 300 ml chłodnej śmietany
  • 90 g miękkiego masła
  • 1 jajko + 2 żółtka
     

Na dokończenie

  • kawałek masła
  • 2 rodzynki, 2 goździki
  • biały i czarny sezam/mak
  • do posmarowania - 5 kropli soku z cytryny na 1 żółtko

 

1. Do misy robota (miski) przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier, cukier waniliowy i pozostałe sypkie składniki. Wszystko dobrze wymieszać.

2. Do zagłębienia wlać letnią śmietankę, dodać miękkie masło, jajka, żółtka i zagnieść elastyczne ciasto.

3. Miskę wysmarować masłem, ciasto uformować w kulę, delikatnie oprószyć mąką z wierzchu, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, środek wysmarować masłem. Ciasto podzielić na pół, z każdej części modelować jednego baranka. Z ciasta formujeme małe bułeczki. Z bułeczek na przygotowanej blaszce formujemy brzuszek baranka. Z większego kawałka ciasta formujemy buzię, a z mniejszych uszy oraz kopyta z nacięciem. Z 2 rodzynek wykonujemy oczy, z 2 goździków buzię. Baranka przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 30 minut do podrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy na 200°C.

5. Po wyrośnięciu ciasta ubijamy żółtko z 5 kroplami soku z cytryny i smarujemy całą powierzchnię baranka. Staraj się posmarować między poszczególnymi bułeczkami, aby później lepiej się oddzielały. Baranka posyp sezamem i włóż do piekarnika. Pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę na 180°C i pieczemy jeszcze 15-20 minut do zrumienienia. Jeśli uważasz, że piekarnik przypala, przykryj baranka papierem do pieczenia.

NOTATKA: Do pojedynczych porcji można podawać dżem, miód lub masło.

 

 

Na zdjęciu widać, że miska jest bardzo duża, pół kilograma mąki wystarczyło by ciasto naprawdę sporo wyrosło. Wystarczy na dwa baranki, więc do pracy i tworzenia możesz spokojnie zaangażować całą rodzinę. Kurkuma, ciemnopomarańczowa przyprawa, narazie nie jest widoczna. Jego prawdziwy kolor pojawi się dopiero w upieczonym cieście. Baranek w środku będzie cudownie żółciutki.

Kurkuma - czyli indyjski szafran, ma ziemisty, musztardowy smak, ale nie martw się, że ciasto Ci nie będzie smakować. Dodana do ciasta kurkuma w żaden sposób nie zmieni smaku baranka. Przyprawa ta służy do barwienia bezjajecznego ciasta, zupy czy ryżu i jest niezwykle zdrowa. Kurkuma jest sprawdzonym przeciwutleniaczem i ma znaczące działanie przeciwzapalne. Kurkumę warto włączyć do codziennej diety.

 

 

Połowę ciasta odłóż na drugiego baranka i zacznij tworzyć. Papier do pieczenia posmaruj masłem (tłuszcz jest dobry do ciasta drożdżowego) i zacznij formować od środka. Kiedy tułów wydaje się wystarczająco duży, dodaj głowę oraz szczegóły. Następnie dokończ ciało baranka. Zaletą jest to, że małe bułeczki możesz wyjmować i przesuwać jak potrzebujesz, do momentu, aż będziesz z wyniku całkowicie zadowolona.

 

 

Baranek zajmuje środek blachy, więc teraz pozwól mu około pół godziny rosnąć. Pamiętaj, podczas pieczenia nadal będzie zwiększać swoją objętość. Miękkie i elastyczne ciasto świetnie smakuje z miodem, więc zamiast posypywać sezamem, posmaruj miodem tak samo jak tradycyjne judasze i zjedz całego baranka łącznie ze smacznym klejącym futerkiem.

2 pomysły na dokończenie ciasta

1. Upieczone ciasto - do rondelka wlać płynny miód, podgrzać i dodać odrobinę masła. Szybko wymieszać sos szpatułką. Po upieczeniu ciasto posmaruj przygotowaną mieszanką i podawaj.

2. Surowe ciasto – intensywnego koloru nadaje chałce i innym ciastom drożdżowym roztrzepane żółtko z 5 kroplami soku z cytryn. Po upieczeniu powierzchnia ciasta będzie złocista a nawet kasztanowo-rdzawa, co zależy od czasu pieczenia.

 


 

Blacha z powierzchnią nieprzywierającą 44,5 x 32,5 cm 1 Blacha z powierzchnią nieprzywierającą 44,5 x 32,5 cm 2
Blacha z powierzchnią nieprzywierającą 44,5 x 32,5 cm
65,90 
W magazynie ostatnia 1 sztuka
Pełny opis
Forma do pieczenia BANQUET Culinaria Baranek z nieprzywierającą powierzchnią 1 Forma do pieczenia BANQUET Culinaria Baranek z nieprzywierającą powierzchnią 2
-12 %
Bestseller
Forma do pieczenia BANQUET Culinaria Baranek z nieprzywierającą powierzchnią
Przeceniony
29,90 
33,90 
W magazynie 9 sztuk
Pełny opis
Forma ceramiczna BARANEK 34 cm 1 Forma ceramiczna BARANEK 34 cm 2
Forma ceramiczna BARANEK 34 cm
79,90 
W magazynie 5 sztuk
Pełny opis
Zestaw pędzelek i szpatułka CULINARIA mix kolorów 1 Zestaw pędzelek i szpatułka CULINARIA mix kolorów 2
Zestaw pędzelek i szpatułka CULINARIA mix kolorów
17,90 
W magazynie więcej niż 10 zestawów
Pełny opis
Newsletter
Nowości i akcje
na Twój e-mail

Szczegóły odnośnie przetwarzania danych osobowych znajda Państwo tutaj.

Gwarancja bezpiecznych zakupów
Jesteśmy certyfikowanym sklepem i przestrzegamy zasady bezpiecznych zakupów.
24 865
punktów
odbioru
oraz wiele korzyści
wygodnego zakupu