OBRUS WINYLOWY jako PREZENT przy zamówieniu powyżej 169 zł.

Zielone ciasto z jajkiem z ciasta francuskiego

Jeśli przygotowujesz dzisiaj danie warzywne, to znaczy że prawidłowo obchodzisz Wielki Czwartek. Poza tym miód można spożywać regularnie.

 

 

Kiedyś w Wielki Czwartek piekło się tak zwane judasze - czyli bułki z ciasta drożdżowego smarowane miodem. Kto je zjadł, zapewniał sobie dobre zdrowie przez cały rok. Na Wielki czwartek podczas uroczystej Mszy św. wieczornej po raz ostatni brzmi dźwięk dzwonów. Legenda głosi, iż dzwony kościelne „lecą do Rzymu", by oznajmić śmierć Jezusa. Do Wielkiej Soboty dźwięk dzwonów kościelnych zastępował dźwięk drewnianych kołatek. Wygląda na to, że tegoroczne Święta Wielkanocne będą pełne słońca, więc ciesz się nimi, według swoich możliwości.

Dziś Twoja kuchnia powinna się zazielenić ziołami i jakimkolwiek zielonym daniem. Wybrałam szybkie ciasto szpinakowe, ponieważ szpinak ma bardzo wielu fanów. Do nakrycia stołu użyłam czystej bieli, ciasto na białej porcelanie czy ceramice będzie się pięknie prezentować. Biała zastawa stołowa sprawdzi się w każdej kuchni, a jeśli wybierasz swoją pierwszą zastawę stołową, koniecznie zacznij właśnie od białej. Wyboru nie będziesz żałować nawet po latach. W galerii pod artykułem znajdziesz małą ofertę.

 

Przygotowanie: 50 minut + pieczenie * Otrzymasz: tort o średnicy 20-22 cm

 

Szpinakowe nadzienie

  • 500 g szpinaku, świeży lub mrożony nierozdrobiony
  • 1 średnia cebula
  • 1 lyżka oleju
  • 500 g tłustego twarogu
  • 200 g wędzonego sera, grubo startego
  • 1-2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 6 jajaek, ugotowanych na twardo

 

Na ciasto

  • masło do wytarcia formy
  • 2 szt. ciasta francuskiego w płatach
  • jajko do potarcia, rozmącone
  • foremki do ciastek z symbolem wiosny

 

1. Liście szpinaku zblanszować gorącą wodą, odcisnąć i posiekać na małe kawałki.

2. Na patelni zeszklić cebulę na oleju i odstawić. Do szpinaku dodać odcedzony twaróg, starty wędzony ser, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać wszystko dokładnie, posmakować i doprawić w razie potrzeby.

3. Otwieraną tortownicę wysmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta wyciąć koło i wyłożyć nim spód i boki formy, tak aby ciasto delikatnie nachodziło na krawędź naczynia, ciasto przekłuć widelcem. Dodać dwie trzecie nadzienia, obrane jajka położyć po obwodzie i delikatnie je wcisnąć. Przykryć resztą nadzienia i wszystko wyrównać.

4. Brzegi ciasta złożyć do środka, posmarować roztrzepanym jajkiem i położyć drugie wycięte kółko z ciasta. Docisnąć brzegi, środek ciasta udekorować wyciętym zajączkiem, króliczkiem itp. Wierzch nakłuć widelcem i ponownie posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec na dolnej półce piekarnika nagrzanego do 200°C przez około 40 minut na złoty kolor.

Ciasto pozostawić na chwilę do ostygnięcia i podawać. Najsmaczniejsze jest ciepłe, choć trudniejsze do krojenia. Resztę ciasta można później starannie pokroić na pojedyncze porcje i przed podaniem podgrzać w piekarniku.

 

 

Tym razem zaczynam od końca, żebyście mogli zobaczyć, jak ciasto w rezultacie będzie wyglądać. Zakupione ciasto francuskie znacznie przyspieszy pieczenie, a ugotowanie jajek i przygotowanie szpinaku nie jest trudne.

 

Ciasto francuskie zużyjesz prawie całe. Jedno wyłożysz na dno formy i część boków, z drugiego dokończysz boki i wytniesz wierzch. Nawet małe resztki nie pójdą na marne. Za każdym razem z resztek ciasta wycinam foremkami jakieś wiosenne symbole – kwiatki, kurczaczki, liście, cokolwiek. W tym roku miałam schowanego zupełnie nowego zajączka.

 

 

Ciasto ma spód i wierzch wycięte z ciasta francuskiego, dzięki czemu szpinakowe nadzienie jest w środku dobrze zamknięte. Kiedy będziesz przygotowywać szpinak, upewnij się, że jest naprawdę drobno posiekany, w przeciwnym razie ciasto nie będzie się dobrze kroić. Jajka delikatnie wciśnij do przygotowanego szpinaku, a następnie przykryj resztą nadzienia. Nadmiar ciasta z boków formy złóż w kierunku środka, posmaruj jajkiem i zamknij wszystko pokrywą z ciasta. Po wycięciu małych dekoracyjnych kształtów całość ponownie posmaruj rozmąconym jajkiem.

 

Dobrze wykonane ciasto francuskie można poznać po tym, że listkuje się i rozdziela na warstwy. Oczywiście nie można go porównywać z ciastem domowej roboty, ale święta będą Cię jeszcze kosztować sporo wysiłku, więc to najlepsze zostaw na koniec. Jest dzień powszedni i zasługujesz na odpoczynek!

 


 

Komplet szklanych talerzy EBRO, 19 szt. 1 Komplet szklanych talerzy EBRO, 19 szt. 2
Komplet szklanych talerzy EBRO, 19 szt.
179,90 
W magazynie 3 zestawy
Pełny opis
Dzbanek porcelanowy 1,7 l 1 Dzbanek porcelanowy 1,7 l 2
Dzbanek porcelanowy 1,7 l
99,90 
W magazynie 3 sztuki
5,03x
Pełny opis
Newsletter
Nowości i akcje
na Twój e-mail

Szczegóły odnośnie przetwarzania danych osobowych znajda Państwo tutaj.

Gwarancja bezpiecznych zakupów
Jesteśmy certyfikowanym sklepem i przestrzegamy zasady bezpiecznych zakupów.
24 865
punktów
odbioru
oraz wiele korzyści
wygodnego zakupu